Wszyscy słyszymy o potrzebie właściwego żywienia, znamy wpływ jedzenia na nasze samopoczucie. Wraz z wiekiem zaczynamy doceniać walory zdrowej nieprzetworzonej żywności. Niestety zalewa nas fala śmieciowego jedzenia. Szybkie przekąski, fast food, batoniki, chipsy, zupki w proszku są odpowiedzią na napięty harmonogram dnia. Ilość zaplanowanych zadań przerasta potrzebę zadbania o siebie naturalnie, regularnie, więc dbamy od czasu do czasu, wprowadzając dietę. Młode pokolenie żyje w przeświadczeniu, że kilka hamburgerów i paczka chipsów jeszcze nikogo nie zabiły - otóż nic bardziej mylnego. To śmieciowe jedzenie zabija podstępnie, odkładając w naszym organizmie mnóstwo związków, które zapychają nasze żyły i komórki powoli, aż badania krwi lub choroba potrząśnie naszym spokojnym trwaniem. 
W odpowiedzi na tą sytuację staramy się zaszczepić modę na naturalne, zdrowe jedzenie. Długoterminową miłość do siebie samego, wyrażoną codziennymi szczegółami.
Jabłko zamiast batona, ryż z warzywami zamiast „kebaba” to dla niektórych niepotrzebne zamieszanie, ale dla tych, którzy potrafią słuchać, początek czegoś ważnego. 

Od 16 listopada 2015 r. rozpoczęliśmy zabawę w odkrywanie ciekawych pomysłów promocji dobrego jedzenia. Dzielimy się naszą wiedzą i próbujemy nowości kulinarnych w rytmie różnych krajów i kultur.

  • Poniedziałek - dzień marchewki
    Zaczarował wszystkich zapachem wspaniałych ciast marchewkowych. Najsmaczniejszym wypiekiem, które zyskało miano PYCHOTKI GÓRNOŚLĄSKIEJ - głosami uczniów - wybrano ciasto autorstwa Pauliny Mochyły z 3 kl.
    Oprócz smakoszy amatorów, wszystkich 17 ciast naszych szkolnych cukierniczek, smakowało jury złożone z wicedyrektor Grażyny Dębowskiej, prof. Ewy Karolak, prof. Bogumiły Cłapy-Konopki oraz profesjonalnego kucharza Michała Przyborskiego które wybrało aż 2 zwycięzców w kategorii najsmaczniejszego ciasta marchewkowego - Magdalenę Pawłowską z 2 kl i Angelikę Stefańczyk z 3 cl.
    Gratulacje zarówno dla wygranych jak i wszystkich autorek pysznych marchewkowych słodkości.
  • Wtorek - zdrowe przekąski
    Prawdziwa gratka dla koneserów zdrowego, nieszablonowego jedzenia. Szkolny wolontariat zbierając fundusze na pomoc dla zwierząt w schronisku, oferował podczas przerw za drobny datek, przepyszne zdrowe przekąski: batoniki z otrębów i bananów, ciasteczka kukurydziane, humus, owoce i warzywa itp.
  • Środa - „plakatownia zdrowia”
    Dzień aktywnego przekazu artystycznego w postaci plakatów reklamujących zdrowe jedzenie, krzyżówek tematycznych, gier edukacyjnych oraz mądrym sposobie myślenia o produktach żywieniowych
  • Czwartek - „smaczki historii”
    Kuchnia naszych dziadów i pradziadów z perspektywy polskiej tradycji. Wykłady na temat ciekawostek kulinarnych oraz znanych smakoszy w naszej polskiej bogatej historii. Degustacja ciasta wg przepisu z książki kucharskiej sprzed 100 lat
  • Piątek - Świat sałatek
    Dzięki znajomości języków otwierają się granice na całym świecie. Kulinarne smakołyki z dalekich krajów docierają wszędzie. Sałatka grecka, włoska, śródziemnomorska już nie są lokalnymi smakołykami, zagościły na Górnośląskiej i wzbudziły mnóstwo pozytywnych doznań smakowych wśród szkolnych amatorów zdrowego jedzenia

Żegnamy się z Wami i zapraszamy za rok !!!

Organizatorki Izabella Obłękowska
Małgorzata Strycharz
Za współpracę dziękujemy:
Wolontariatowi szkolnemu, samorządowi szkolnemu, prof. Irenie Marcinkowskiej, prof. Wiesławie Motyl, prof. Maciejowi Stanek, nauczycielom języków obcych oraz wszystkim zaangażowanym w projekt uczniom.

 

 

Image X of Y | « Previous | Next »